Circulair programma


Nederlanders kopen jaarlijks ongeveer 90.000.000 kg aan nieuwe zitbanken en fauteuils. Van de enorme hoeveelheid grondstoffen die na het verstrijken van de levensduur wordt afgedankt wordt naar schatting slechts 25% gerecycled. De overige 75% wordt verbrand*. Een enorme verspilling van grondstoffen.

Ondanks dat Kairos banken opbouwt uit de beste materialen, hoogwaardige constructies toepast en de mogelijkheid biedt alle onderdelen te onderhouden en repareren; ooit neem je afscheid van je Kairos bank. Misschien is de liefde over maar is je bank nog prima geschikt voor een nieuwe ronde bij een nieuwe eigenaar, misschien is hij tot op de draad versleten. Zeker is dat wij er alles aan zullen doen te voorkomen dat hij net zoals de meeste andere afgedankte meubels in de verbrandingsoven eindigt.

Een nieuw huis voor je Kairos.

Ieder Kairos meubel is voorzien van een QR code, welke is gekoppeld aan een materialenpaspoort. Door de code te scannen kunnen we je inzicht bieden in de leeftijd en gebruikte materialen van de bank. Wanneer jij besluit je bank te verkopen aan een andere Kairos-fan, kan je zodoende gedetailleerde gegevens meeleveren. Bovendien delen we ook informatie over hoe de volgende eigenaar nieuwe hoezen of eventuele losse onderdelen kan aanschaffen, waardoor jouw bank weer fris aan de start van zijn tweede leven verschijnt.

Kairos koopt je bank terug.

Wanneer het niet lukt een nieuwe eigenaar te vinden voor je bank, kopen wij je bank graag terug. We doen dit voor een bescheiden bedrag, vergelijkbaar met statiegeld op flessen en blikjes. Dit bedrag ligt tussen de 5% en 10% van de oorspronkelijke nieuwprijs, afhankelijk van de status van de bank. Dit doen we omdat wij als geen ander de waarde kennen van zelfs de meest doorleefde Kairos meubels én omdat dit een cruciale stap in een circulaire keten is.

Leven na terugkoop.

Meubels die bij Kairos terugkomen worden per onderdeel beoordeeld op bruikbaarheid. Zo kan een frame waarop alleen oppervlakkige krassen zitten, opnieuw worden gecoat en hergebruikt. De wollen vulling van kussens wordt opnieuw gepickt en gewassen en zo geschikt gemaakt voor een nieuwe ronde in een Kairos meubel. Doorgesleten bekleding wordt gerecycled en kan zo als grondstof dienen voor een nieuw textielproduct. Voor ieder onderdeel zoeken we naar de meest hoogwaardige wijze van hergebruik. Zo integreren we circulariteit in iedere stap die we zetten.

* Bron: Tauw, Grootzitmeubilair | Productstromen en materialen in kaart gebracht, 2022


Meer achtergrondverhalen