Het belang van modulariteit


Een bank, zeker een Kairos bank, koop je niet voor een paar jaar. Die moet jarenlang kunnen meegaan. Wij kwamen erachter dat een versleten bank lang niet altijd de reden is dat een bank vervangen wordt. Minstens net zo vaak pàst een bank niet meer. Soms is iemand uitgekeken op het model of de kleur, soms past hij niet meer omdat hij te groot of te klein is, soms zou een rechter-hoekbank een linker-hoekbank moeten zijn. Vaak is een verhuizing of herinrichting de oorzaak.

Op marktplaats.nl worden op het moment van schrijven zo’n 12.000 gebruikte banken aangeboden. Van al die advertenties is meer dan de helft “zo goed als nieuw”. Die banken zijn dus niet versleten, maar niet meer gewenst in de woning van de eigenaar.

Het trieste is dat een deel van deze banken onverkocht blijft en, ver voor de verstrijken technische levensduur, wordt afgedankt en wordt verbrand. Om deze verspilling tegen te gaan hebben we bij Kairos vanaf dag één werk gemaakt van modulariteit. Modulariteit vind iedereen de normaalste zaak van de wereld als het gaat om een stellingkast (plankje verhogen, verlagen, of eruit halen), bij banken zie je het niet vaak. Waarom zou je niet eenvoudig verschillende modules kunnen koppelen en ontkoppelen, vroegen wij ons af.

Zo maak je van twee losse chaise longues eenvoudig een lange vierzits-bank, of een hoekbank. En van een linker hoekbank kan je weer een rechter hoekbank maken. Op deze manier is de kans dat je bank opnieuw een plekje vindt in je nieuwe of heringerichte huis een stuk groter.

En mocht de kleur van je bank niet meer werken na een schilderbeurt, of vloeken bij je nieuwe vloerkleed, dan kan je een losse hoezenset aanschaffen. Zo kan je tegen een redelijk tarief een compleet nieuwe uitstraling creëren, ziet je bank er weer als nieuw uit én kunnen alle andere onderdelen waaruit je bank bestaat weer een ronde langer mee.

Het tweede deel van die 12.000 marktplaats-advertenties betreft banken die worden omschreven als “gebruikt”. In die gevallen is de bekleding vaak vuil of beschadigd. De bekleding in de wasmachine gooien of het bestellen van een nieuwe hoezenset is meestal geen optie, omdat bekleding veelal wordt vastgeniet aan het frame. Hartstikke zonde als de rest van de bank nog in orde is.

In andere gevallen de zitting doorgezeten, of is een armlegger op poot gebroken. Je kan in zo’n geval je bank naar een meubelrestaurateur brengen, maar vaak is dat economisch gezien niet meer rendabel. Hoe fijn zou het zijn als je zelf een onderdeel kan vervangen met een simpele inbussleutel, een nieuwe veer in je frame kan zetten, of de vulling van een kussen kan vervangen? Bij onze meubels is dit gewoon mogelijk. Zo houden we samen producten zo lang mogelijk in gebruik en voorkomen we veel onnodige milieubelasting.


Meer achtergrondverhalen