Materialen


“Jullie maken een duurzame bank, waarom is het frame niet van hout?” Het is een vraag die we vaak krijgen. Een hele logische vraag ook, want: hout is een hernieuwbare bron, kan lokaal worden ingekocht en wanneer je hout van een goede kwaliteit gebruikt en die op een hoogwaardige manier verwerkt tot frame, kan dat frame zo een generatie of langer mee. Toch kozen wij voor staal. Waarom? Komen we zo op terug.

Complexe keuzes

Ieder materiaal heeft een bepaalde milieu-impact. De CO2 uitstoot is er één, maar onder andere óók het gebruik en de vervuiling van water en de uitputting van de aarde (fossiele grondstoffen). De verwachte levensduur is ook van grote invloed. Een materiaal dat twee keer zo lang meegaat, zou in theorie een twee maal zo hoge milieuimpact mogen hebben tijdens de productie en verwerking. Maar wie garandeert dat een materiaal pas wordt afgedankt wanneer het doorgesleten is? Allemaal overwegingen die we proberen mee te nemen bij de keuze voor onze materialen en onderdelen.

Een stalen frame

Terug naar het frame. Uit onze berekeningen, die we verifieerden met deskundigen op dit vlak, bleek de totale milieu-impact van een houten frame en een stalen frame nagenoeg gelijk.

Wat niet gelijk is, zijn de kostprijs en de mogelijkheid tot veel modulaire opties, die zijn beiden in het voordeel van staal. Om de Kairos bank betaalbaar en zo veelzijdig mogelijk te houden kozen we voor een stalen frame.

Waarom wij kiezen voor wol

Bij het kiezen van vulling voor onze rugkussens speelden weer andere overwegingen om tot een keuze te komen. In de industrie wordt veel gebruik gemaakt van polyester. Door de gigantische volumes en volledig geoptimaliseerde (en uitgeknepen) productieketen is dit een heel voordelig materiaal. Best bijzonder wanneer je je beseft dat hiervoor eerst aardolie moet worden gewonnen in bijvoorbeeld het Midden Oosten, om het op een tweede locatie te raffineren en vervolgens in China te verwerken tot het gewenste materiaal, waarna het weer naar de andere kant van de wereld moet worden verscheept om het hier in een kussen te verwerken.

Wij vullen onze rugkussens liever met 100% Nederlandse schapenwol. Jaarlijks produceren Nederlandse schapen samen 1,5 miljoen kilo wol. Omdat de wol van Nederlandse schapen niet zacht genoeg is om kleding van te maken en de vraag uit andere landen is stilgevallen wordt het nu beschouwd als afvalproduct. Het is duurzamer, recyclebaar en volledig natuurlijk, goed voor de wereld dus. Maar het is ook mooi veerkrachtig, vochtregulerend en bovendien luchtzuiverend. Simpele keuze dus zou je zeggen.

Toch is de wol (die nog wel moet worden opgehaald, gesorteerd en gewassen) veel duurder dan de polyester vulling die de hele wereld is overgegaan.

Hier kiezen we wel voor de duurdere optie. Niet alleen omdat we van wol houden, maar ook omdat we het belachelijk vinden om een virgin product te gebruiken wanneer een veel betere en lokale optie voorhanden is. Bovendien steunen we zo het initiatief deze waardevolle grondstof weer waardevol toe te passen, wat op den duur een efficiëntere keten en lagere kosten oplevert. We hopen dat wol zodoende voor steeds meer fabrikanten een interessant alternatief vormt, wat bijdraagt aan onze missie: helpen de meubelindustrie te verduurzamen.

Stoffen

De bekleding van een meubel bepaalt in belangrijke mate de uitstraling ervan. Stoer en robuust of zacht en uitnodigend, ingetogen of expressief. Zoveel mensen, zoveel wensen. Maar dat is niet de enige reden dat we meerdere stoftypes aanbieden. Ook op (milieu-) technisch vlak zijn er afwegingen te maken die niet altijd met goed of fout kunnen worden beantwoord.

Welke stof heeft een verwachte langere levensduur? Een stof die heel slijtvast is, of één die vuilafstotend is? Het is maar net hoe en door wie hij gebruikt zal worden. Onze stoffen uit 100% gerecyclede postconsumer PET flessen hebben een ongeëvenaard lage milieuimpact, maar tijdens het gebruik komen wel microplastics vrij. Dat is niet goed voor onze wereld, maar over welke impact dat precies heeft is nog maar weinig bekend. En welke waarde ken je toe aan een leverancier die werk maakt van het meetbaar maken van hun milieuimpact?

We zijn voortdurend op zoek naar de beste stoffen voor zowel gebruiker als voor de wereld. Alle stoffen die we voeren lopen voorop in duurzaamheid én bieden samen een mooi pallet qua kleur en uitstraling om een passende keuze voor ieder interieur te maken.


Meer achtergrondverhalen